Onder de titel ‘Pieter de Hooch unplugged’ zijn er een tweetal lezingen te weten op
donderdag 30 januari 2020.
Deze avond wordt georganiseerd door de historische vereniging Delfia Batavorum
locatie: Prinsenkwartier
Agathaplein 4 Delft
aanvang lezing: 20.00 uur
en
donderdag 13 februari 2020
locatie Prinsenkwartier
Agathaplein 4 Delft
aanvang lezing: 20.00 uur
entree: €5,– per persoon
Sprekers op beide avonden zijn prof. dr. Elmar Eisemann van de TU Delft en dr. Maarten Wijntjes, assistent professor TU Delft. Hun presentaties sluiten aan op de tentoonstelling Pieter de Hooch – uit de schaduw van Vermeer die momenteel in Museum Prinsenhof in Delft te zien is. Daar laten de verzamelde werken van deze schilder het dagelijks leven zien in de zeventiende eeuw. Deze avond laat de werken zien vanuit een eenentwintigste-eeuws perspectief.
Pieter de Hooch staat bekend om zijn schilderijen van interieurs, huishoudens en binnenplaatsen. In zijn schilderijen wordt de kijker uitgenodigd om te delen in een intiem zicht op de stad. Door het gebruik van licht, zorgvuldige compositie en ondersteund door perspectief wordt het gevoel versterkt, opgenomen te zijn in deze omgeving. Eisemann zal de artistieke principes toelichten en in zijn presentatie zullen computertechnieken worden toegepast om meer inzicht te krijgen in de kunst van Pieter de Hooch. Wijntjes gaat aandacht besteden aan de ingrediënten die Pieter de Hooch gebruikte om diepte in zijn schilderijen aan te brengen. Hij heeft een synopter ontwikkeld waarmee je met één oog beter diepte in schilderijen kunt waarnemen. Tijdens de lezing zijn er een aantal synopters beschikbaar waardoor dit effect kan worden waargenomen. Bovendien wordt geïllustreerd hoe moderne computertechniek kan bijdragen aan de analyse van kunstwerken en de vele mogelijkheden die Computer Graphics biedt in deze context. De avond is onderdeel van ‘Pieter de Hooch Unplugged’ die Stichting Delft In-Ovatie organiseert van 15 januari t/m 16 februari 2020. De stichting Delft in-Ovatie heeft foto’s laten maken door Astrid van den Berg, geïnspireerd op het werk van Pieter de Hooch, van portretten, stadsgezichten en interieurs van grachtenhuizen uit de 17e en 18e eeuw, maar dan nu in de 21e eeuw. De lezingenavond op 30 januari is speciaal voor leden van Delfia Batavorum.
Elmar Eisemann is professor in Computer Wetenschap en hoofd van de Computer Graphics and Visualisation Groep aan de TU Delft. Zijn onderzoek beslaat vele domeinen, waaronder grootschalige visualisatie, visuele analyse, perceptie en “high performance computing”. Hij is voor zijn onderzoek verschillende malen onderscheiden. Hij ontving de Eurographic Young Researcher Award 2011 en de Nederlandse Prijs voor ICT Onderzoek 2019. Bovendien is hij lid van de Eurographics Association.
Maarten Wijntjes is assistent-professor aan de TU Delft en werkzaam in de faculteit Industrial Design Engineering. Hij ontving in 2010 een Veni beurs voor onderzoek naar 3Dvormen en materiële perceptie. Hij ontwikkelde een methode om diepte relaties te kwantificeren tussen objecten in een pictorale scene (schilderijen). Hij onderzocht bovendien de perceptuele diepte structuur verschillen tussen schilderijen en de werkelijkheid.